"Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.
Den ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn (Lpfö18, s. 7)"




Rolig
Leken uppmuntras och tillåts ta en stor plats i den dagliga verksamheten. Positiva och lekfulla vuxna finns med eller i närheten av barnens lek. Varje barn ska ha en barngrupp där hen känner sig delaktig och uppskattad..
Det finns tillgång till inspirerande och lockande miljöer, både ute och inne.
Trygg
Det finns tydliga rutiner i den dagliga verksamheten.
Barngruppen delas in i mindre grupper där alla får möjlighet att bli sedda, hörda och behövda. Vi lägger stor vikt vid att se det enskilda barnet varje dag, så att hen känner trygghet.
Det finns ett positivt förhållningssätt till varandra.
Barnen uppmuntras att ta hand om och hjälpa varandra.
Föräldrarna har insyn i barnens vardag på förskolan. Vi värnar starkt om relationen mellan förskola och hem genom en öppen och lösningsinriktad dialog.
Lärorik
Inne- och utemiljön är anpassad utifrån barnens ålder, utveckling, intressen och behov med ett syfta att kunna utmana och fånga varje individs nyfikenhet och lust att lära. Miljön ska vara tillåtande, inbjudande, varierande och innehållsrik. Det sociala samspelet ska vara levande i allt vi gör - vi uppmuntrar barnen att lyssna och prata med varandra, ge dem verktyg och visa att vi tror på deras förmåga att hantera olika situationer. Vi vuxna agerar förebilder för barnen. Barnen får skapa och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom bild, sång och musik, drama, rytmik, dans och rörelse liksom med hjälp av tal- och skriftspråk. Vi ser olikhet som en tillgång i lärandet! Vårt mål är att bedriva en förskola där barn ges rätt att påverka sin vardag i enlighet med demokratins grund.
Pedagogiska strukturen
På Förskolan Lyckan har vi valt att strukturera året i ett årshjul där vi arbetar med Lpfö18:s olika mål utifrån fokusområden. Vi arbetar också utifrån vissa prioriterade mål från Lpfö18 i vår årliga verksamhetsplan. Vi planerar, reflekterar och utvärderar systematiskt utbildningen och verksamheten för barnen. Vi dokumenterar främst i vår förskoleapp Tyra, där också mycket kommunikation och information med föräldrar sker. I Tyra-appen lägger också vårnadshavare in barnens schema.